středa 12. února 2014

Recept - Hrníčková pomerančová bábovka s čokoládou

Ahoj!
V první řadě bych Vám chtěla hrozně moc poděkovat za všechny komentáře a překvapující návštěvnost blogu, děláte mi neskutečnou radost a moc si toho vážím! K tomuto dni má blog již 13 pravidelných čtenářů :)

Pomerančovo-čokoládová bábovka

Dnes pro Vás mám jeden velmi jednoduchý, ale naprosto skvělý recept. Doma jsme měli hrozné množství pomerančů, které pomalu ale jistě začaly podléhat volání přírody a měkly a hnědly...
A jelikož bych je všechny nestihla sníst, aniž bych dostala otravu vitaminem C (Jasně, to nejde, protože tento vitamín není rozpustný v tucích...jsem to ale chytrá holka!), rozhodla jsem se, že z nich něco upeču.
No ale co? Nikdy jsem nic z pomerančů nepekla. U nás se peklo vždycky z jablek, banánů, švestek, rybízu, meruněk, jahod, třešní, višní....ale ne z pomerančů!
Udělala jsem menší internetový průzkum, splácala pár receptů a nakonec z toho vzniklo něco moc dobrého.

Proč zrovna hrníčková bábovka? Protože je to jednoduché, rychlé, praktické a nemusíte vůbec nic vážit. Stačí jeden až dva střední hrníčky. A jakmile je to rychlé a jednoduché, je to přesně něco pro mě.

Recept není ultrazdravý, ale vždyť jednou za čas taková dobrota neuškodí. Nicméně určitě se dá snížit množství cukru, osladit medem, použít celozrnnou mouku... (ale už to nebude tak dobré ;D)



Na pomerančovo - čokoládovou bábovku budete potřebovat:


  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 hrníček cukru krupice
  • 1/2 hrníčku oleje
  • 1 ks kypřící prášek do pečiva
  • 1 ks vanilkový/skořicový cukr
  • 2 vejce
  • 2 pomeranče
  • mléko podle potřeby (já dávala asi čtvrtku hrníčku)
  • hořká (popř. mléčná) čokoláda (množství podle chuti)
  • podle chuti - perníkové koření, skořice či vlašské ořechy

Postup:


  1. Pomeranče důkladně omyjeme a osušíme
  2. Ostrouháme kůru z jednoho pomeranče
  3. Vymačkáme šťávu z obou pomerančů
  4. Předpřipravíme si formu na bábovku - vymažeme olejem a vysypeme poloh. moukou
  5. Nastrouháme čokoládu na malé hoblinky
  6. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky
  7. Žloutky vyšleháme s cukrem (+ vanilkový/skořicový cukr)
  8. Z bílků vyšleháme sníh
  9. Přidáme postupně všechny ostatní ingredience - olej, mouku a s ní kypřící prášek, opatrně přimícháme sníh
  10. Nakonec přilijeme šťávu z pomerančů a pořádně promícháme
  11. Kdo chce může přidat trochu skořice / perníkového koření na provonění, popř. rozemleté vlašské ořechy
  12. Do formy nalijeme cca polovinu těsta
  13. Přisypeme nastrouhanou čokoládu (rovnoměrně po celé formě)
  14. Dolijeme druhou polovinu těsta
Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme po dobu cca 35-45 minut.
Dopečenost bábovky zkontrolujeme pomocí špejle - pokud se těsto na špejli nelepí, je možné bábovku vytáhnout.

mmm, měla jsem co dělat, abych to rovnou nevypila! :D

hotové těsto

první polovina těsta s nastrouhanou čokoládou

po upečení

bohužel se mi trochu rozpadla, spěchala jsem a chtěla ji už celou sníst ochutnat, a tak jsem ji vytáhla příliš brzo :( :D
hlavní ale je, že chutná!

* Kdo by chtěl bábovku ještě trochu více komplikovat, můžete na ni vyrobit čokoládovou polevu, popřípadě ji jen posypat moučkovým cukrem a nastrouhanou pomerančovou kůrou.

No prosím, takhle jednoduché to je, nezabere vám to ani hodinku. Pomeranč v kombinaci s čokoládou tvoří skvělou harmonii chutí, bábovka bude vonět až k sousedům (tak bacha, ať Vám neslintají u dveří).
Podáváme buď jen tak ke kávičce nebo s tvarohem/jogurtem + ovocem jakou součást snídaně.

Doufám, že Vám bude chutnat!

24 komentářů:

  1. neděkuj!:)
    bábovka vypadá skvěle, je supr jak je nizoučká
    z pomerančů jsem ještě nepekla, jen z mandarinek :) a nejvíc jsi mě nalákala na čokoládovou polevu:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. WOW hraju s přítelem a sotva umím chodit zatím :D hrajeme na Tarren Mill EU :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky, byla skvělá, dnes jsem ji pekla znovu :D:)

      Vymazat
  3. Za to jakou máš návštěvnost, můžeš ty sama! :) Hrozně ráda sem chodím, jen mě štve, že nestíhám psát komentáře, ale polepším se, slibuju! :)
    Bábovka vypadá skvěle! Nalákala si mě , sakra. Z pomerančů jsem taky nikdy nic nezkoušela, moc je nemusím, ale jeden se tu povaluje, tak se asi zítra pustím do poloviční dávky a zkusím těsto nalít do košíčků na muffiny. A budu se modlit, ať to vyjde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co, jak to dopadlo? :)) do formiček na muffiny mě taky napadlo to nalít, jsou takové praktičtější :)

      Vymazat
  4. jéj, hrnčekové koláče mám najradšej! :).

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ta jejich jednoduchost je k nezaplacení :)

      Vymazat
  5. Bábovka vypadá nádherně. Vždycky obdivuju lidi, kteří to umí takhle nádherně nafotit! Sprinty do kopce vážně nejsou tak hrozné, nesmíš si totiž představovat, že třeba sprintuju půl kilometru! :D Je to třeba sto metrů maximální rychlostí, nahoře udělám dvacet dřepů, pomaličku to seběhnu dolů, dalších dvacet dřepů, protáhnu se, vydýchám se a jedeme nanovo! :D Jinak moc děkuju za pochvalu! :)

    gettingfit.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale zrovna na tyhle fotky nejsem nijak pyšná, chtěla bych to umět naaranžovat tak krásně jako ostatní :D
      No, to jsem si ani nepředstavovala,ale pro mě je hrozných i těch 100 metrů :D Ale hezky si dáváš do těla, zase je to takové zpestření klasického běhu:)

      Vymazat
  6. Vypadá to moc dobře :) děláme podobnou

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to báječně, možná někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  8. Dneska chci také něco upéct, konečně mám volno od školy, tak se chci vyřádit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nejlepší-když má člověk čas něco nového vymyslet, vyzkoušet :)

      Vymazat
  9. No, až ji udělám, tak věřím tomu, že mi bude chutnat :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus!:) Doufám, že Ti zachutná :)

      Vymazat
  10. Vypadá to lákavě, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, dej vědět, jak chutnala!:)

      Vymazat
  11. Tu musím zkusit! Zrovna dneska mám čas, tak ji udělám:). Hezký blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, dej vědět, jak chutnala :))

      Vymazat