středa 19. března 2014

Recept - Scones Nescones

Zdravím Vás!

Píši článek jen v rychlosti, jelikož za chvíli se vydávám ke známým hlídat jejich malou dcerku. Mám ji neskutečně ráda, je totiž hodná, poslušná, není uřvaná, nevzteká se a navíc skoro pokaždé hrozně rychle usne (teď zním jako opravdový milovník dětiček). Plus je s ní vážně sranda, moc toho nenamluví, ale když už se ozve - co slovo, to perla!

U minulého článku si několik z Vás vyžádalo recept na ony scones. Tedy vlastně to vůbec žádné scones nejsou, spíš s nimi nemají nic společného, aby náhodou nedošlo k omylu. Avšak právě zmiňované scones mi byly inspirací při tvoření těchto - nevím, jak to nazvat - zkrátka takových chlebíků. Byl to můj první těžce improvizovaný recept a kupodivu to nedopadlo katastrofou.





Na sones-nescones budete potřebovat:
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 50 g másla (studené)
  • 3 - 4 lžíce medu
  • prášek do pečiva
  • ovoce (sušené / čerstvé) podle výběru a chuti (já dávala jablka)
  • oříšky podle chuti (v mém případě lískové ořechy)
  • lžíce skořice (nemusí být)
Postup:

  1. Smícháme máslo a med
  2. Přilijeme mléko a opět opatrně promícháme (chce to vážně důkladně "proňahňat")
  3. Přidáme mouku s kypřícím práškem
  4. Směs opět důkladně smísíme tak, aby vzniklo celistvé těsto
  5. Nakonec přidáme ovoce / oříšky / skořici

Těsto buď můžete rozválet a vykrájet z něj požadované tvary a nebo ho rovnou lžící nanést na pečící papír ve formě menších "bobků". 


Předehřejeme troubu na 180 - 200 °C a pečeme po dobu cca 15 minut.
Jelikož jsou bochánky dost nízké, je třeba je hlídat. Jakmile povrch těsta začne zlátnout, je čas je vytáhnout.

MALÝ TIP: S oříšky i ovocem opatrně, já dala příliš obojího, a tak se mi bochánky lámaly a rozpadaly.

Nejlepší jsou ještě čerstvé, hezky s máslem a medem nebo k jogurtu! 

Před upečením

Voněly krásně!


DOBROU CHUŤ!

33 komentářů:

  1. To vypadá výborně :-) Brzy vyzkouším :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly skvělé":) Doufám, že budou chutnat!

      Vymazat
  2. taky bych si dala ten salát:)
    ta fotka mě zaujala natolik,že jsem musela sdílet:)

    OdpovědětVymazat
  3. Chutný recept,jak to vypadá podle fotky, tak se ti to muselo povést a snad to i chutnalo:)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou úžasné :) Je super, že tam nepatří žádný cukr, takže je co nevidět určitě upeču :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je pravda, že jsou vlastně ultrazdravé :)) Dej vědět, jak Ti chutnaly!

      Vymazat
  5. Totálně to vidím na snídani mnam !

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Děkuji, hlavně moc dobře chutnaly:)

      Vymazat
  7. Mňam :D Hlavně s tím máslem to vypadá skvěle... A složení taky krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S máslem a medem byly právě nejlepší! :) A vlastně neobsahují vůbec nic nezdravého:)

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Děkuji, super byly i po chuťové stránce:)

      Vymazat
  9. mnaaam!! to vypada uchvatne!:)

    OdpovědětVymazat
  10. Odpovědi
    1. Na snídani ideální:)) a nebo odpo ke kafi:D

      Vymazat
  11. To musí být dobrota, asi si vytisknu recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly skvělé, určitě vyzkoušej :))

      Vymazat
  12. Kdyby byla moje sestra jako dcera tvých známých, tak si pískám :D Ta totiž pořád brečí, když nedostane co chce, tak mlátí s věcma o podlahu (nebo sama sebou praští o zem), dělá pravý opak toho, co po ní chci a usíná okolo půlnoci -.- . Chlebíky/scones vypadají krásně, spíš jako sušenky :D píšu si je do svého seznamu receptů, které musím vyzkoušet, pro mě na svačinu do školy budou ideální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proboha, z popisu zní sestra jako takový malý ďáblík :D Tak snad z toho brzy vyroste. Tohle bratr naštěstí nikdy nedělal, jinak bych se asi zbláznila! :D
      Jsem ráda, že se recept líbí, na svačinu do školy by se hodily určitě :))

      Vymazat
  13. To jsou vlastně marokánky s moukou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida,k marokankum by mě nenapadlo to prirovnat:)) ty musím také někdy vyzkoušet!

      Vymazat
  14. mmm, ty nemůžou bejt vůbec špatný! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Nejlepší jídla stejně vznikají, když chceš dělat něco určitého, ale chybí ti polovina ingrediencí. :D
    Taky bych se měla už dokopat a pustit se do víkendového pečení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, pak je člověk nucen improvizovat a to není vbec špatné :)
      Určitě pusť, víkendy jsou na to nejlepší :)

      Vymazat