čtvrtek 27. listopadu 2014

Méně je někdy více - dochucování jídla


Méně je někdy více.

Tohle rčení známe asi všichni a jeho kouzlo spočívá mimo jiné i v tom, že se dá uplatnit v mnoha oblastech. Dnešní článek bych ráda zaměřila na jídlo a především jeho přípravu, někdy příště se pokusím uplatnit výše zmíněné heslo ve sportu.



Když u rodinného oběda / večeře pochválíte jídlo, pronese někdy Vaše maminka či babička ten slavný výrok: „Však je vařené s láskou?“. V téhle větě se skrývá mnoho pravdy. Pokud děláte cokoliv s láskou a citem, je to vždy ve výsledku poznat – a to přesně platí i u vaření.

 S radostí a láskou u plotny ale souvisí také určitý cit pro množství užitých dochucovadel, soli, cukru a koření. Během staletí se však lidé bohužel naučili všechno dochucovat až příliš. Používat náhražky a chemické produkty namísto čerstvých bylinek ze zahrádky. Nebo takové to – s kečupem se dá sníst cokoliv, třeba i podrážka.
Své chuťové buňky jsme v podstatě povraždili jídly příliš kořeněnými, slanými nebo sladkými, přestali jsme vnímat drobné rozdíly a přirozenou chuť jídla.

A to je škoda, nemyslíte?


Je jasné, že ne každý má za domečkem zahrádku, kde si pěstuje nejen vlastní bylinky, ale také ovoce a zeleninu. Nicméně vždy se dá najít schůdná cesta a vždy se dá jídlo ochutit přirozeně a citlivě.
A taková bazalka nebo petržel se dá vysadit i na balkoně v květináči. 

Již mnoho studií prokázalo, že velkým problémem je nadměrný příjem soli. Sůl je totiž obsažena v potravinách sama o sobě, lidé však mají potřebu všechno neustále dosolovat. Pokud se člověk tímto způsobem stravuje celý život, je zde velké riziko vzniku ledvinových kamenů a srdečních onemocnění, mohou se také objevit problémy s tlakem.



Není řeč ale pouze o soli. Co třeba takový cukr? Nepřeháníme to s ním? 
Kéž by to končilo u přesolování a přeslazování. Elegantní čarou jsme to vzali směrem k chemickým dochucovadlům, různým směsím od Vitany, „chutím v prášku“…


Lidské tělo je ale neuvěřitelný a velmi schopný celek, který se sám dokáže léčit, čistit, ale hlavně přizpůsobovat a měnit. Stejně jako jste si vypěstovali zvyk vše nadměrně dochucovat, můžete se také znovu naučit vnímat jemné chutě. Jen je třeba tomu dát dostatek času a trpělivosti.



Pravděpodobně budete ze začátku muset překousnout pocit, že všechno jídlo chutná mdle. Dobroty, které upečete Vám budou připadat nedobré a nesladké. Ale věřte tomu, že se to brzy obrátí. Pokud nebudete své tělo zatěžovat zbytečnostmi, postupně opět začnete cítit přirozenou chuť jídla, na doslazení Vám bude stačit například banán nebo jiné sladké ovoce... a jídlo dostane trochu jiný rozměr - zkuste opravdu intenzivně vnímat jemné chutě a aroma každého sousta... najednou bude pryč ta potřeba si několikrát dosolovat porci na talíři či dochucovat jídla různými předpřipravenými chemickými směsi. Bude Vám třeba bohatě stačit špetka soli a bazalka. 
Stanete se citlivějšími vůči jednotlivým chutím a je možné, že se tím pádem budete intuitivně vyhýbat nezdravým potravinám, které jsou plné solí a cukrů, protože Vám budou připadat příšerně přesolené, přeslazené a chemické. Zkrátka Vám už nemusí chutnat. 



Zdravý životní styl není jen o volbě vhodných potravin, ale také o způsobu přípravy a dochucení. Proč se tedy neposunout trochu blíže k tomu, co je přirozené, přírodní a tím pádem i zdravé? Proč neomezit přílišné dochucování a vnímat potraviny samy o sobě? Proč neulehčit tělu a zbavit ho všech možných chemických sypání ?



A co Vy? Solíte / sladíte hodně nebo se snažíte zachovat co nejpřirozenější formu Vašich jídel? 

32 komentářů:

  1. Já si jídla nikdy nedosolovala, nedělám to do teď, ale dříve jsem si sladila hodně věcí. Obecně jsem měla hodně ráda cukr. Teď už ale moc slané, moc sladké nebo moc okořeněné jídlo špatně snáším a snažím se jim vyhýbat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase měla vždycky tendence všechno přesolit, trvalo mi dlouho, než jsem se to odnaučila :D
      Jinak to je správně, člověk se pak stane citlivým a kolikrát mě pálí po některých jídlech pusa, jak na to nejsem zvyklá:)

      Vymazat
  2. Tak tenhle článek mi zrovna bodne :D místní kuchyně je tak ostrá a překořeněná, že se bojím, jak mi bude chutnat až budu zpátky v ČR. I když sama normálně nic nedosoluji a k dochucení mi stačí bylinky nebo u sladkých jídel třeba špetka skořice, momentálně mi připadá, že mám hubu snad z plechu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, huba z plechu :D Uvidíš, že se zase přeladíš zpátky, až budeš doma:) Ale podobný problém měla mamka, když se vrátila z Indie, pořád si stěžovala, že je jídlo málo okořeněné a my ostatní šlehali plameny :D

      Vymazat
  3. Dobrý článek :) Dříve jsem sladila určitě víc, dneska už klasický bílý cukr nepoužiju. Do kafe si dávám jen trošičku třinového cukru, ale postupně tu dávku pořád zmenšuji :D a snídaňové kaše většinou ochutím troškou medu nebo datlového sirupu. Co se týká solení a jiných koření tak to se snažím s mírou. Nemám ráda překořeněná jídla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Také jsem dříve holdovala cukru víc, než by bylo zdrávo, sladila jsem hlavně čaje a kafe. Dnes už kafe nejradši neslazené, ale musí tam být tuna mléka :D Jinak do kašiček trocha medu či sirupu vůbec neuškodí, nicméně poslední dobou jsem přestala sladit i snídaně a zjistila, že mi hrozně chutná ta přirozená chuť vloček :)

      Vymazat
  4. Hezký článek takhle jsem přestala sladit čaj a teď to nemůžu sladké ani pít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Přesně tak jsem to měla také, čaj i kafe už jedině neslazené

      Vymazat
  5. Souhlasím :-) Já solím hodně málo, dochucuju hlavně bylinkami a základním kořením (pepř, hřebíček, zázvor...) , nějaké směsi koření nebo jiné ochucovadla nepoužívám vůbec. Sladit taky moc nesladím, kdyžtak, tak leda medem nebo nějakým sirupem. Prostě jsem takto zvyklá a chutná mi to. Akorát mi pak doma vyčítají, že dělám neslané jídlo, ale mi se to prostě nezdá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A že jsou ta základní koření stejně nejlepší :) Takový hřebíček dokáže provonět celou místnost. Na mě si stěžují také, že prý mám jídlo nemastné neslané, ale je to jen o zvyku :D

      Vymazat
  6. super článek na zamyšlení, zrovna se snažím omezovat jak cukr tak sůl a vím, že se to vyplatí :)

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, tak hodně štěstí, to je určitě dobré rozhodnutí:)

      Vymazat
  7. Cukr i sůl jsem výrazně omezila již před pár lety. Takže mi vše přijde strašně sladké a přesolené. Ale kořenících přípravků jako je pepř či pálivá paprika- těch se nevzdávám, protože miluju pikantní až přímo pálivé jídla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme jiné chutě, já třeba pálivá jídla nesnáším:D Omezení cukrů a soli je určitě dobrý krok :)

      Vymazat
  8. Moc hezky clanek :) solit jsem potrebu nikdy nemela, ani ted kdyz neco varim, tak to i zapomenu osolit :) ale drive jsem sladila hodne, sklinky od medu jsem vyskrabavala temer porad. A ty preslazene jogurty floriany, taky byly velka mnamka. Ted to uz do srbe nenarvu, odporne to je, neco nechutne preslazene, blee... A uz to u nas doma (krome segry, to je zvlastni pripad), nikdo neji, jenom ty dobroucke bile :) Caje uz taky nesladim, dokonce ani kafe. Jen kdxz mam vecer treba chut na neco sladkeho, osladim si ovocny caj :D A mastna jidla, to je uplne zlo, ve skolni jidelne si nemuzu dat nic smazeneho, to bych se asi poblinkala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé,že ses postupně naučila eliminovat cukry a soli:) mne už slazené jogurty vůbec nechutnají /
      Jinak ale smažené si občas tada dam,tak přísná na sebe zase nejsem:D ale je pravda,že když je to mastné hodně,bývá mi pak děsně těžko.

      Vymazat
  9. Hezký a pravdivý článek ;) Sama nesolím skoro nic a vůbec mi to nechybí. Akorát s tím má občas problém okolí když vařím :D ale co, dochutit-dosolit si to můžou přeci vždycky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak,ať si to dochutí na talíři,já jim to říkám porad:D

      Vymazat
  10. Já se snažím zachovat co nejpřirozenější chut potravin, ráda tedy do jídla přidávám česnek a čerstvě mletý pepř. Solím s mírou himalájskou solí, jelikož nejím produkty, kde je přidaná sůl, takže sůl je u mě potřeba. Na soli si ale chutově nezakládám, například moje sestra si i salátovou okurku musí posolit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česnek je třeba geniální potravina:) my doma zase používáme Bambovu sůl,což jsou beztak převážně bylinky:)

      Vymazat
  11. Krásně napsaný článek!:) já si jídla moc nesolím - jen někdy a většinou to přepísknu :D dám si na to větší pozor, za to hodně pepřím. A taky používám skořici.. pepř a skořice - to cpu všude :D
    http://the-biggestfear.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D pepř zase já moc nemusím..No za to skořice? O té mi nemluv,největší láska:D

      Vymazat
  12. moc pěkně napsané, určitě užitečný článek, já se snažím vůbec nepřisolovat jídlo, ale třeba polévky ve školní jídelně se absolutně nedají jíst, jak to přesolují...no a cukr..já používám jedině ten přírodní, ale že bych vůbec nesladila, to si nedokážu představit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám,že máš stejný problém s jídelnou,u nás jsou polévky také příšerně slané.
      Přírodní cukr je porad lepší varianta:) a nejde o to nesladit vůbec,spis to neprehanet... A děkuji!:)

      Vymazat
  13. HEEEJ! :D ja používam od Vitani napríklad tú zmes na posypanie mäska, kde je priložený aj ten sáčok na pečenie :D a mne to chutí! :D hold som lenivá ... a chutia mi slané jedlá :/ v sladení sa obmädzujem no nahrádzam si to dávkami chilli či soli :D ... som prekliata! ... asi by som s tým mala začať niečo robiť... a zabudla si spomenuť naše staré známe - umelé sladidlá ;) tie som nahradila xylitolom, ktorý je tak drahy ze radšej nesladim :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha,nojo,však každý máme takové ty své "prohřešky":D já zase párkrát do měsíce piji coca colu Zero, kde jsou umělá sladidla. O těch jsem psala samostatný článek,to už je totální zlo:D co si budeme povídat,ale jednou za čas neuškodí nic, hlavní je,aby to do sebe člověk neladoval denně:)

      Vymazat
  14. Já se snažím dělat tak nějak všechno s rozumem. Dřív jsem musela mít všechno bez soli,žádný cukr a pod a v na psychiku to taky nemělo moc dobrý vliv. Navíc uplnym vynecháním soli se ochuzujeme o jod apod
    Takže ted jsem na nějakém tom zlatém středu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně,však je to všechno o hledání jakési rovnováhy:) a bez soli by to samozřejmě neslo,jen mnohodlidí podcenuje množství soli v potravinách samotných a mají tendence dosolovat každou blbost:D

      Vymazat
  15. je to hrozně o zvyku, zvykla jsem si moc nesolit, nesladím vůbec a kořením opravdu málo a už mi to tak i chutná více, nenávidím překořeněná jídla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak,vážně záleží,jak si to člověk nastaví:) Když je jídlo přehnane kořenene, přijde mi,že je pak vlastně jedno,co jim,když původní potraviny ejsou vůbec cítit :D

      Vymazat
  16. Já taky nesolím, nesladím..bohužel tím pádem neuspějou mé výrobky u zbytku rodiny :D Jinak ale miluju koření - kari, bazalku, tymián..<3 Nemůžu ale vystát ocet, uh, když doma dělá táta salát, vždycky si ho tam nalije asi 6 litrů a nemůže pochopit, že mi to prostě nechutná!
    Jsi skvělá mimochodem. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Naprosto s Tebou souhlasím, lidé už pomalu neznají, co je přirozená chuť, jablko jim připadá málo sladké, protože jsou zvyklí na nepřirozeně přeslazované potraviny. U nás to bylo krásně vidět, když jsem začala péct málo sladké, jak se mamča postupně adaptovala a teď, když ochutnává u někoho jiného, vše jí připadá příliš sladké :)

    OdpovědětVymazat